Bipolar Nedir ? 10 Belirtisi Nelerdir ? Bipolar Tedavisi Ne Kadar Sürer ?
İçindekiler
- 1 Bipolar Nedir
- 2 Mani Dönemi Nedir ?
- 3 Depresif Dönemi Nedir ?
- 4 Bipolar Bozukluk Nedenleri
- 5 Bipolar Bozukluk Belirtileri
- 6 Bipolar Bozukluk Tanısı Nasıl Konulur
- 7 Bipolar Testi
- 8 Bipolar Bozukluk Tedavisi
- 9 Bipolar Bozukluk Tedavisi Ne Kadar Sürer
- 10 Bipolar Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
- 11 Bipolar Bozukluğu Olanlar Evlenebilir Mi ?
Bipolar Nedir
Bipolar nedir ? Bipolar, ruh halinin aşırı değişimine neden olan psikolojik rahatsızlığa verilen isimdir.
Bipolar bozukluğu olan kişi maniden (enerjik) ve depresyon haline kadar olan seviyeleri en uç noktalarda yaşar değişim hızlı şekilde olabilir. Kişi depresyon halinde iken hayata karşı kendini kapatır, sessizleşir ancak manik (enerjik) halde iken çok konuşkan, neşeli veya çok sinirli haldedir.
Bu değişim atakları yılda bir kez bile olsa normal insanlar bu değişimi genelde hissederler ancak ileri derecede bipolar bozukluğu olan kişiler bu değişimi fark edemezler.
Mani Dönemi Nedir ?
Mani atak dönemi, alışılmadık derece neşeli veya sinirli duygulara neden olan atak dönemine verilen isimdir.
Depresif Dönemi Nedir ?
Depresif atak dönemi, çöküşe ve uzun süren üzüntüye neden olan atak dönemine verilen isimdir.
Bipolar bozukluk hastalığı görülen kişilerde yapılan incelemede bu hastalığın genetik faktörlerlere veya yaşanan tramvalara bağlı olarak meydana geldiği anlaşılmıştır.
Türkiyede bipolar bozukluk görülen hasta sayısının 2 milyon civarında olduğu bilinmektedir, ülkemizde aynı zamanda bipolar hastalar için kurulmuş Bipolar Bozukluklar Derneği de bulunmaktadır.
Ayrıca sitemizde yer alan Sağlık bölümünden diğer merak ettiğiniz konulara bakabilirsiniz.
Bipolar Bozukluk Nedenleri
Bipolar bozukluk nedenleri genelde tam olarak anlaşılamaz ancak bu hastalığı neden olduğu bilinen bir takım durumlar vardır.
Bipolar bozukluk nedenleri;
- Genetik faktör
- Yaşanan bir travma
- Maddi sıkıntılar
- İş hayatındaki sorunlar
- Aşk hayatınızdaki sorunlar
- Diğer sağlık sorunlarınız
- Alkol ve sigara alışkanlığınız
- Bedensel aktivitelerin azlığı
Bipolar Bozukluk Belirtileri
Bipolar bozukluk belirtileri her insanda farklılıklar gösterebilir ancak genel olarak hastalar mani dönemde (enerjik olunan dönem) bu hastalık halinin farkına varmazlar, mani dönem bittiğinde yaptıkları hareketleri sorgularlar ancak yinede depresyon halini yaşamadan bu hastalığın farkına varamazlar. Depresyon halini de yaşamalarının ardından tıpkı mani dönemin sonunda olduğu gibi yaptıkları hareketleri sorgularlar ve bipolar bozukluğun belirtilerini fark etmiş olurlar. Çünkü depresyon halini yaşamaları için bir neden olmadığının kendileri de farkına varır, gelinen bu yaşa kadar bir çok sorun ile karşı karşıya kalan kişi önceki sorunlardan çok daha basit olan konulara takılarak içe kapandıklarını fark eder. Bipolar bozukluk rahatsızlığı bazen çevreden fark edilerek kişiye durumun garip olduğu söylenir bu sayede kişi hastalığının farkına vararak bir uzmana başvurabilir.
Bipolar Bozukluk Belirtileri;
Mani (Enerjik) dönemde;
- Aşırı derecede neşeli olma
- Aniden sinirlenme
- Olayların merkezinde kendisini görme
- Hiperaktif hal
- Az uyuma
- Cinsel istek artışı
- Özgüvendeki artış
- Konulara odaklanmada sorun yaşama
- Halisünasyonlar görme
- Seri konuşma
- Yaratıcı olma
- Alkol ve uyuşturucu kullanım isteği
- Olaylar karşısında sabırsızlık hali
- Para harcama isteği
Depresif (İçe Kapanık) Dönemde
- Uzun süreli uyku ve uyuma isteği
- Sürekli yorgunluk hali
- Önceki keyif alınan şeylerden keyif alamama
- Konsantra olamama
- Suçluluk duygusu hissi
- Umutsuz olma
- Kuşkululuk hali
- İştahın olmaması
- Sanma hali (Sanrılar hissetme)
- Uyuyamama
- Kavgacı olma hali
- Cinsel isteksizlik
- İntihar etme fikirleri
Bipolar Bozukluk Tanısı Nasıl Konulur
Bipolar bozukluk tanısı ancak uzman bir hekim tarafından konulabilir. Kişinin kendisi bu rahatsızlığını fark ederek bir uzmana başvurabileceği gibi çevresinden bu rahatsızlığın fark edilerek kişiye söylenmesi neticesinde bir uzmana başvuru gerçekleşebilir. Kişi ilk başta kendisinin hasta olmadığını iddia etse de bu durumun normal karşılanarak bir uzmana başvurulması gerekir.
Bipolar Testi
Bipolar testi mutlaka uzman hekim tarafından yapılması gerekir, bipolar testi, kişiye psikiyatrik tanı konmasına yarar ayrıca bipolar bozukluk seviyesi gibi bilgiler vererek tedavi sürecinin belirlenmesi hakkında önemli bilgiler verir. Bipolar testi bir çok internet sitesi üzerinden yapılıyor ancak bu web sitelerinin hiçbirinin bu konuda yetkinliği bulunmadığı için bu testin mutlaka bir uzman tarafından yapılması gerekir. Web siteleri üzerinden test yaptırmak isteyen kullanıcıların mutlaka bir uzman hekime başvurmasını, web sitelerine güvenmemelerini tavsiye ediyoruz.
Bipolar Bozukluk Tedavisi
Bipolar bozukluk tedavisi kişiden kişiye göre farklılıklar gösterir çünkü bipolar bozukluk rahatsızlığı olan kişilerin hastalık durumları çoğunlukla farklıdır. Rahatsızlığın tipi, şiddeti, yoğunluğu ve sıklığına göre farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Bu karar uzman teşhisine göre belirlenir. Tedavi süreci akut alevlenme dönemi tedavi ve korumaya yönelik olmak üzere iki aşamalı şekildedir. Bipolar bozuklukta atak evresindeki tedavi, modern tıp sayesinde gayet başarılır şekilde gerçekleşir bu tedavi hastanın dönem dönem geçirdiği manik ve depresif atakları tedavi etmeye yöneliktir. Bu atakların tekrarlamaması için ise koruyucu tedavi uygulanır bu tedavi sayesinde tekrar mani veya depresif atakların geçirilme riski azaltılır, atakların gerçekleşmesi halinde ise bu atakların düşük seviyede ve çok kısa süreli olmasına yönelik tedavi uygulanır. Uzun dönem koruyucu tedavi sürdürülerek hastanın kontrolde kalması sağlanmalıdır. Bu tedavilerde uzman hekimce planlanmış olan destekleyici psikoterapi, psikososyal terapiler ve duygudurumu dengeleyici ilaçlar (bipolar bozukluk tedavi ilaçları) uygulanır bu sayede hastalık kontrol altında tutulur.
Bipolar Bozukluk Tedavisi Ne Kadar Sürer
Bipolar bozukluk tedavisi ne yazık ki bir ömür boyu sürmektedir. Modern tıbbın gelişmesiyle her ne kadar hastalığın tedavisi başarılı bir şekilde gerçekleşiyor olsa da bipolar bozukluğu olan kişilerin sürekli kontrolde kalmaları gerekmektedir.
İki uçlu bozukluk tedavisi büyük oranda ilaç ile yapılmaktadır bu nedenle ilaç kullanımına büyük oranda dikkat edilmesi gerekir, hastalık geçirerek tedavi altında olan kişilerin ilk 10 senelik yaşamlarında ortalama tekrarlanma dönemi sayısı 4 civarındadır. Bu 4 kez tekrarlayan dönemlerin arasında geçen süre ise 1-2 sene civarıdır. Eğer bu bozukluklar tedavi edilmezse bir mani dönemi bir kaç ay sürerek kişinin hayatını büyük oranda etkiler, tedavi edilmeyen depresif dönemde ise bu süre çok daha fazladır ortalama bir depresif dönem 6 ay kadar sürebilir. Bu dönemler arasında çoğu kişi normal duygularına geri döner ancak bazı kişiler bu atak dönemleri arasında durgunlaşıp içine kapanık bir hale dönüşür. Bazı kimseler de ise hastalık dönemleri arasında hiç ara olmaz, direkt mani (enerjik) dönemden depresif döneme geçiş olur. Ancak her durumda kesin olan bir konu vardır hastalığın ilk yıllarında dönemler arasındaki geçen süre uzun iken, ilerleyen zamanlarda bu süre git gide kısalır.
İki uçlu hastalarda hastalığın kesin olarak bir tedavisi yoktur, tedavi tamamen uzman hekim ile hasta arasında ortak olarak hazırlanan şekilde ilerler. Tedavi programı; ilaç tedavisinin yanında günlük yaşantının düzenlenmesi, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi, alkol veya uyuşturucu kullanımının bırakılması, pozitif düşünmenin önemi, davranışların gözden geçirilmesi, stresle karşılaşıldığında onunla mücadele edebilme ve hastalığın kontrol altında kalması amacıyla ayrıntılı bilgi şeklinde ilerler.
İki uçlu bipolar bozukluk tedavisi, atak dönemleri içerisindeki tedavi kadar atak dönemi sonrasında hastanın yeniden bu atakları yaşamasını engellemek amacıyla koruma veya atağın çok hafif atlatılmasının sağlanması şeklinde gerçekleşir.
Bipolar Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Bipolar tedavisinde kullanılan ilaçlar üç sınıfa ayrılır. Bunlar ruh hali düzenleyicileri, antidepresanlar ve antipsikotiklerdir. Çoğu tedavi ruh halini düzenleyici ilaçlar ve psikoterapi ilaçlarından oluşur.
Bipolar tedavisinde kullanılan ilaçlar
- Lityum karbonatve valproik asit (Depakote olarak bilir)
- Carbamazepine
- Lamortigine
- Topiramate
- Oxcarbazepine
- Neurontin
- Olanzapine
- Aripiprazole
- Risperidon
Ayrıca halen nedeni tam olarak ispatlanamamış olsa da lityum karbonat mani dönemini azaltmakta son derece etkilidir, lityum aynı zamanda depresif atak döneminin tekrarlanmasını da engeller, genel olarak antidepresan karışımı ile kullanımı tavsiye edilir. Tedavi için karışık veya manik (enerjik) dönemlerde valproik asit ve karbamazepin de kullanılır hastalığın kontrol atlında tutulmasında tek başlarına veya lityum ile birlikte kullanılması tavsiye edilir ancak bu karar tamamen uzman hekim tarafından verilmelidir.
Bipolar Bozukluğu Olanlar Evlenebilir Mi ?
Bipolar bozukluğu olanlar evlenebilir mi sorunusunu araştırdığınıza göre, kendinizin, kız arkadaşınızın yada erkek arkadaşınızın bipolar bozukluk rahatsızlığı var. Öncelikle şunu belirtelim kanunen evlenmenizde hiç bir engel yok içiniz rahat olsun. Diğer bir konu olan genetik kalıtım nedeniyle ileride doğacak olan çocuğunuzun bu rahatsızlığı yaşayıp yaşamayacağını merak ediyor olabilirsiniz, birinci derece kan bağı olan (anne, baba, kardeşler) kişilerde bu rahatsızlık varsa ise kişinin kendisinde bu rahatsızlığı yaşama ihtimalleri diğer insanlardan %8 – %9 civarında fazladır. Ancak bu oran görüldüğü üzere çok büyük bir oran değildir, daha doğmamış olan çocuğunuzun bu hastalığı yaşayıp yaşamayacağını şimdiden düşünmeniz bizce gereksiz belki de hiç çocuğunuz olmayacak bunu kim bilebilir ki ?
Ayrıca yukarıda belirttiğimiz gibi oran sadece %8 – %9 fazla yani çok büyük bir risk yok. Bizce buradaki asıl önemli konu örneğin müstakbel eşinizde bu rahatsızlığın olduğunu biliyorsunuz ve evlendiniz ona karşı tedavi sürecinde yardımcı olabilecekmisiniz ? Veya bu rahatsızlık sizde var ve evlendiniz atak dönemleri sırasında müstakbel eşinize nasıl davranacaksınız ? yada onun size karşı tedavi sürecinde yardımı olacak mı ? Bizce asıl önemli olan konu budur ve bunun kararını vermek size düşer.