Bilgisayar

Jitter Nedir ? Jitter Kaç Olmalı ? Jitter Nasıl Düşer ?

Jitter Nedir?

jitter nedir

Jitter; ağ sistemleri (networkler), çoklu ortamlar (multi medialar) veya resim işlemleri (image processing) gibi veri aktarımı bulunan sistemlerde veri dalgalarının bozulmalarına verilen isimdir. Faz bozulmaları yada faz gürültüleri şeklinde de tanımlanabilir.

Modem Jitter Nedir ?

Modem jitter; adsl, vdsl yada modem ve cihaz arasındaki ağ paketlerinin gönderilmeleri esnasında oluşan dalga bozulmalarına denir. Bu bozulmalara yol açan başlıca etkenler bakır kablolarda bulunan ekler veya kabloların eskimesidir. Modem ve cihaz arasındaki bağlantının network kablosu yerine kablosuz bağlantı (wireless) olması da jitter yüksekliğine neden olur çünkü hiçbir wireless bağlantısı kablolu bağlantı kadar hızlı ve dalga bozulması yaşamadan iletişim kuramaz.

Jitter Neden Yükselir ?

Jitter neden yükselir ? Jitter yükselmesi yaşıyorsanız son zamanlarda adsl veya vdsl hattınız üzerinde bir işlem yapılıp yapılmadığını araştırmalısınız. Modeme gelen bakır kablo üzerinde yapılmış olan bir ek olabilir veya kablonun bir bölümün açıkta kalarak dış etkenlerden etkilenerek oksit yapmış olabilir. Diğer ilgilenmeniz gereken konu modem ve kullanmış olduğunuz cihaz arasındaki bağlantıyı gözden geçirmelisiniz. Örneğin son zamanlarda wireless sinyallerini etkileyebilecek başka bir elektronik cihaz alınmış olabilir ve sinyalleri kötü yönde etkileyebilir. Yada modem ve kullanmış olduğunuz cihaz arasına son zamanlarda bir eşya konulmuş olabilir. Eğer kablolu bağlantı kullanıyorsanız ve son zamanlarda jitter yükselmesi yaşıyorsanız sorun cat5 yada cat6 kablonuzun artık eskimesi olabilir, kabloyu değiştirerek denemelisiniz.

Jitter Nasıl Düşürülür ?

Jitter nasıl düşürülür ? Jitter yüksekliği, genel olarak kablo kalitenizle ve kullanmış olduğunuz internet firmasının alt yapısıyla ilgili bir konudur. Son kullanıcı olarak jitter düşürme çalışması yapmak istiyorsanız ilk etapta bina içerisinden modeme kadar gelen bakır kabloyu gözden geçirmelisiniz, kablo üzerinde herhangi bir ek yada oksitlenmiş herhangi bir bölüm bulunabilir. Yada bu kablo çok eskimiş ise değiştirilmesi gerekir. Diğer kontrol etmeniz gereken bölüm ise modem ve kullanmış olduğunuz cihaz arasındaki bölümdür kablolu bağlantı kullanıyor olmanız durumunda kullanmış olduğunuz Cat5 yada Cat6 kablonuzun ve Rj45 ismi verilen uçların kontrol edilmesi gerekir. Eğer kablosuz (wireless) bağlantı kullanıyorsanız ilk etapta modeminizin kaç Mbps bağlantıya sahip olduğunu öğrenmelisiniz, bizim tavsiyemiz en az 150 Mbps bağlantıya sahip bir modem kullanmanız gerekir eğer modem eski nesil bir cihaz ise ne yazık ki modeminizi değiştirmeniz gerekmektedir. Ayrıca wireless sinyallerini etkileyen başka elektronik cihazların olup olmadığını kontrol etmelisiniz wireless sinyalleri bir çok elektronik cihazdan etkilenirler. Aynı zamanda modem yazılım güncellemesi kontrolü yapılmalıdır eğer yeni bir firmware sürümü var ise modem güncellenmeli ve bilgisayarınızda bulunan wireless adaptör sürücüsünün son sürüm olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer tüm bunlara rağmen halen jitter değerinizi düşüremediyseniz sorun internet hizmeti veren firmanın alt yapısından kaynaklanmaktadır ve jitter düşürme konusunda internet firmanız ile görüşmelere başlamalısınız.

Jitter Ölçümü Nasıl Yapılır ?

Jitter ölçümü bir çok internet hız testi sitesinden yapılmaktadır, arama motorlarında jitter test yazarak herhangi bir siteden test yapabilirsiniz, test işlemini en az 3 kez tekrarlamalı ve bu değerlerin ortalamalarını almalısınız.

Jitter Kaç Olmalı ?

Jitter değeri 0 (sıfır) mili saniye (ms) olmalıdır. Ancak ülkemiz şartlarını göz özüne alırsak fiber olmayan internet hatları için adsl hatlarda bu değerin maksimum 5 (beş) mili saniye (ms), vdsl hatlarda ise maksimum 3 (üç) mili saniye (ms) olması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu