Otomobil - Motosiklet

Amortisör Nedir? Amortisör Nasıl Çalışır?

Amortisör Nedir?

Amortisör, içerisinde bulunan yay ve/veya hidrolik yağ sistemi ile çalışan, araçların tümsek, kasis veya bozuk zeminlerden geçişi sırasında hareket enerjisini ısı enerjisine çeviren bunu da dikey ve yatay yönlü hareket ederek gerçekleştiren, titreşimi en aza indirmeye yarayan parçaya denir.
Aslında her tür sistemlerde kullanılmaktadır (sanayi, iş makineleri vb.) ancak en çok araçlarda kullanılır.

Amortisör Nasıl Çalışır?

Amortisör nasıl çalışır ? Amortisör, üzerine baskı uygulandıkça içerisinde bulunan hidrolik yağ piston içerisinde bulunan birçok minik delikten geçmek zorunda kalır fakat bu minik delikler yapısı itibariyle çok az miktarda hidrolik geçişine müsaade eder dolayısıyla yapılan baskıya karşı direnç oluşturarak çalışır.
Amortisörün karşı koyacağı direnç içerisinde bulunan delik sayıları, delik büyüklükleri, hidrolik miktarı ve amortisör disklerinin kalınlığına bağlıdır.

Amortisör Ne İşe Yarar?

Amortisör ne işe yarar ? Amortisörün başlıca görevi tümsekten veya çukurdan geçildiğinde aracın en az şekilde sarsılarak yol tutuşu ve araç hakimiyetinin sağlamasıdır. Diğer amortisör kullanılan araç gereçlerde ise amortisör ani hareketlerin önüne geçerek hem eşyanın hem de kullanan kişinin korunmasını sağlar.

Amortisör Çeşitleri

Amortisör çeşitleri genel olarak kuru amortisörler ve sıvı veya gazlı amortisörler olarak ikiye ayrılır.

  • Kuru Amortisör
  • Hidrolik Amortisör
  • Hava Basınçlı Amortisör

Kuru Amortisör

Kuru amortisör, doğrudan birbirine sürterek hareket enerjisini ısı enerjisine çeviren sistemlerdir, genelde içerisinde yay veya buna benzer gergi sistemleri kullanılır.

Hidrolik Amortisör

Hidrolik amortisör, viskozite özelliği nedeniyle hidrolik yağlar kullanıldığı için bu ismi almıştır. Hidrolik yağlar ince kanallardan geçirilip sıkıştırılarak basınç oluşturulur bu basınç sayesinde amortisör görevini yerine getirir.

Hava Basınçlı Amortisör

Hava basınçlı amortisör, hidrolik yağ kullanılan sistem mantığı ile aynı şekilde çalışırlar, hava ince kanallardan geçirilip sıkıştırılarak basınç oluşturulur bu basınç dikey ve yatay yönde kullanılır hava basınçlı amortisör görevini bu şekilde yerine getirir.

Amortisör Tipleri

Amortisör tipleri kullanıldığı amaca göre belirlenirler, amortisör tipleri aşağıdaki gibi ayrılırlar;

  • Şaşi içerisinde bulunan amortisörler
  • Motor içerisinde bulunan amortisörler
  • Direksiyon içerisinde bulunan amortisörler
  • Koltuk içerisinde bulunan amortisörler
  • Kabin içerisinde bulunan amortisörler
  • Sürtünmeli olarak çalışan amortisörler
  • Amortisörler (Çamaşır, bulaşık makinası vb.)

Amortisör Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Amortisör Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır? Araç sollamaları esnasında yada yandan gelen rüzgarda araçta ani sarsıntılar varsa genellikle amortisör arızalıdır. Aynı zamanda viraj içinde savrulma veya fren mesafesi uzaması da amortisör arızası belirtisidir. Aracınızda böyle bir belirti fark etmeniz durumunda aracınızın amortisörlerini kendinizde kontrol edebilirsiniz, aracın köşelerinden yapılan baskı sonucu amortisör kolay kapanması veya kapanan amortisörün diğerlerinden daha hızlı yada yavaş geri gelmesi amortisör arızası belirtisidir. Amortisör, aracın önemli ve nispeten ucuz bir parçası olduğundan amortisör arızasından şüphelenmeniz durumunda gecikmeden hemen servise müracaat etmeniz önerilir.

Amortisör Muayeneden Geçer Mi?

Amortisör muayeneden geçer mi? Araç muayene istasyonlarında (Tüvtürk) süspansiyon incelemesi yapılmaktadır ancak aracın en alt noktasının yerden yüksekliği hesaplanarak yapılmaktadır dolayısıyla araçtaki amortisörlerin patlak olup olmadığına bakılmamaktadır, amortisör arızalarında genellikle arızalı olan taraf yere bir kaç santimetre kadar yakınlaşmaktadır bu da aracın en alt noktasında pek bir etki yapmaz. Kısaca patlak amortisör muayeneden geçer.
Ancak amortisörün araçtaki önemini yukarıda anlatmaya çalıştık, güvenlik için kritik bir parça olmasından dolayı tamirinin de nispeten ucuz olması nedeniyle aracınız amortisörünü tamir ettirmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

Amortisör Ömrü Ne Kadar?

Amortisör ömrü ne kadar? Aracın marka, model ve kullanmış olduğunuz yol durumuna bağlı olarak amortisör ömrü değişir ancak genel olarak 70 bin kilometrede amortisörün değiştirilmesi önerilir. Tabiki bu durum yukarıda bahsettiğimiz gibi tamamen kullanılan yola bağlıdır bu kilometrelerde aracınızdaki amortisörler de hiç bir sorun olmayabilir ancak parça ömrü denen kavram gereği 70 bin kilometrelerde aracınızın amortisörünü değiştirmeniz önerilir.

Araba Amortisör Tamiri Fiyatları

Araba amortisör tamiri fiyatları genel olarak araç markasına göre dolayısıyla kullanılan amortisörün türüne göre belirlenir, standart amortisör patlamalarında keçe değişimi yapılarak yeniden hidrolik yağı konulur. Ortalama tamir fiyatları amortisör başına 100 TL civarıdır.

Tekrar patlaması durumu tamamen aracınızı kullandığınız yollarla ilgilidir, normal şartlarda düzgün işçilikle tamir edilmiş bir amortisör sert bir çukurdan geçilmediği sürece tekrar patlamaz zaten aynı durum sıfır araçlar içinde geçerlidir bayiiden çıktıktan 500 metre sonra sert bir çukurdan geçildiğinde amortisör patlayabilir. Dolayısıyla amortisör tekrar patlar mı diye düşünmenize gerek yok herşey yoldaki çukurlara bağlı…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu