Arı Sokmasına Ne İyi Gelir ? Arı Sokması Belirtileri ? Arı Neden Sokar ?

İlk başta en önemli konu ne tür bir arı soktuğudur, bal arısı, küçük sarı renk tür, halk arasında eşek arısı olarak bilinen türler ve diğerleri… Yazımızdaki bilgiler genel olarak bal arısı ve küçük sarı tür olarak bilinen arı türleri için verilmektedir. Diğer büyük arı türleri için aşağıda verilen bilgiler genel olarak geçerlidir ancak aşağıda belirtilen tedavi yöntemleri yeterli değildir bu nedenle zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanız şiddetle tavsiye edilir. Özellikle sarı renkli büyük arıların (bazı bölgelerde eşek arısı denilmektedir) alerjik reaksiyonları çok fazladır ve acil olarak sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Arı Sokması Belirtileri

Genellikle yaz mevsiminde görülür, belirti olarak kızarıklık, şişlik olarak fark edilir, büyük oranda 24 saatin sonunda geçer. Ancak bazı kişilerde alerjik reaksiyon görülebilir, bunlar ürtiker (kurdeşen), anjiödem (tehlikeli kurdeşen) ve anaflaksi (fenalaşma) şeklinde olabilir. Nefes darlığı, çarpıntı gibi belirtiler baş gösterebilir, hatta bu alerjik reaksiyon ölüme bile neden olabilir. Arı sokması sonrası her ihtimale karşı doktora başvurmak tavsiye edilir.

Arı Sokması Sonrası Yapılması Gerekenler

Eğer arının iğnesi deri üzerinde görünüyorsa mutlaka alınması gerekir, iğne daha derindeyse cımbızla alınması tavsiye edilir. Mutlaka sabunlu su ile deri yüzeyi yıkanmalıdır. Vücutta arı sokan yer mutlaka 15 gün kadar süre ile takip edilmesi gerekir herhangi bir terslik durumunda mutlaka doktora gidilmesi gerekir.

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir ?

Arılar Neden Sokuyor ?

Arılar genel olarak tehlike hissettiklerinde sokarlar, çoğunlukla bal arıları kovanlardan petek alındığı dönemlerde kovanlarını korumak amacıyla saldırgan olurlar. İlginç bir bilgi daha verelim bal arıları iğnesini bıraktıktan yani soktuktan kısa bir süre sonra ölürler.

Exit mobile version