Atasözleri

Üveye etme özünde bulursun; geline etme kızında bulursun ne demek ? atasözünün anlamı nedir ?

Üveye etme özünde bulursun; geline etme kızında bulursun atasözünün anlamı;

Bu atasözüyle, bir kişinin kişiliğinin etrafındakilerden etkilendiği ve bu etkileşimlerin davranışlarına yansıdığı anlatılmaktadır. Özellikle aile ilişkilerini ele alan bu atasözü, üvey baba-çocuk ilişkisini ve gelin-kaynana ilişkisini kıyaslamaktadır.

Öncelikle, “Üveye etme özünde bulursun” ifadesi, üvey babanın çocuktan beklediği sevgiyi ve saygıyı göstermediği durumlarda, üvey çocuğun da aynı şekilde davranabileceğini ifade etmektedir. Bu durumda, üvey baba çocuğa kötü davrandığında, çocuğun da üvey babaya karşı mesafeli ve soğuk olması beklenir. Yani, bir kişi başkalarına nasıl davranıyorsa, karşı taraftan da benzer bir davranışla karşılaşabilir.

“Geline etme kızında bulursun” ise gelin-kaynana ilişkilerindeki beklentileri anlatır. Eğer kaynanalar gelinlere saygı ve sevgi göstermez, onlara kötü davranırsa, gelinlerin de aynı şekilde kaynanalarına karşılık vermesi doğal bir sonuç olacaktır. Bu durumda, kaynananın davranışlarıyla gelin arasındaki ilişki belirlenir ve kaynananın yapabileceği olumsuz davranışlar gelinin tavırlarına yansır.

Bu atasözleri, insan ilişkilerinin karşılıklı olduğunu, nasıl davranılırsa karşı taraftan o şekilde bir tepki alınacağını vurgulamaktadır. İnsanların davranışları ve tutumları, etrafındakilerle olan ilişkilerini belirler. Dolayısıyla, iyi ilişkiler kurmak ve sürdürmek için saygı, sevgi, sabır ve anlayış gibi olumlu davranışlar sergilemek önemlidir. Aksi takdirde, kişinin kötü davranışları kendisine geri dönebilir ve ilişkileri olumsuz etkilenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu