Atasözleri

Malı ongun olanın adı angın olur ne demek ? atasözünün anlamı nedir ?

Malı ongun olanın adı angın olur atasözünün anlamı;

“Malı ongun olanın adı angın olur” atasözü, bireyin sahip olduğu maddi varlıkların kendisi hakkında bir ön yargıya sebep olabileceğini ifade eden bir atasözüdür. Bu atasözünde “malı ongun olan”ın, yani varlıklı kişinin adının “angın” olduğu vurgulanmaktadır.

Atasözünde yer verilen “malı ongun olan” kişi, genellikle zengin ve varlıklı olan bireyleri ifade eder. Maddi değerleri ön planda tutan, servetine ve sahip olduğu maddi güce güvenen bir insan olduğu söylenmektedir. Ancak atasözündeki “angın” kelimesi, tıpkı bir rüzgar gibi geçiciliği, gelip geçiciliği temsil etmektedir. Yani, varlıklı olmanın, hatta zenginlikle özdeşleşmenin kişinin aslında gerçek kimliği hakkında herhangi bir ipucu sağlamadığını vurgular.

Bu atasözü, bir kişinin servetinin, maddi varlıklarının ya da statüsünün, onun kişilik, karakter veya değerleri hakkında bir tahminde bulunma konusunda yanıltıcı olabileceğini ifade eder. Çünkü insanların gerçek nitelikleri, maddi olanaklardan bağımsız olarak şekillenir. Elbette servet bir kişiye bazı ayrıcalıklar sağlayabilir, ancak bu, kişinin insanlık değerlerini, kişilik özelliklerini veya manevi zenginliğini yansıtmaz.

Bu atasözü, zenginlik ve maddi değerlere gereğinden fazla önem vermememiz gerektiğini hatırlatır. Bir kişinin gerçek değeri, zenginliği değil, insani ilişkileri, ahlaki değerleri, dürüstlüğü ve sevgisiyle ölçülmelidir. Sonuç olarak, “malı ongun olanın adı angın olur” atasözü, başkalarını sadece maddi varlıklarıyla değerlendirmememiz gerektiğini anlatır ve asıl değerlerin geçici olan maddi varlıklardan daha önemli olduğunu hatırlatır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu