Atasözleri

Görgülü kuşlar gördüğünün işler görmedik kuşlar ne görsün ki ne işler? ne demek ? atasözünün anlamı nedir ?

Görgülü kuşlar gördüğünün işler görmedik kuşlar ne görsün ki ne işler? atasözünün anlamı;

“Görgülü kuşlar gördüğünün işler, görmedik kuşlar ne görsün ki ne işler?” atasözü, görgüsü ve deneyimi olan kişilerin, hayattaki olayları ve durumları daha iyi analiz edebildiğini, anlamlandırabildiğini ve buna göre davranışlarını şekillendirebildiğini ifade eder. İşlerine önem veren, çevresinde olan bitenin farkında olan ve deneyimlerinden istifade eden insanlar, daha iyi sonuçlar elde edebilirken, gözlem yapmayan, deneyim kazanma çabası içinde olmayan kişiler ise sürekli bir boşluk içinde kalabilirler.

Bu atasözü, hayatta herkesin farklı deneyimler yaşadığı, olaylara farklı açılardan bakabildiği ve bu deneyimlerin kişilerin davranışların da yansıdığı gerçeğini vurgulamaktadır. Görgülü kuşlar, çevrelerindeki olayları daha iyi kavrarlar, karşılaştıkları problemlere çözüm geliştirmede daha başarılı olurlar. Bir durumu analiz edebilme, sonuçları öngörebilme ve doğru davranışlarda bulunabilme yetileri sayesinde başarılı ve etkili olurlar.

Ancak görmedik kuşlar, deneyimsiz olan kişileri temsil etmektedir. Bu kişiler, çevrelerinde meydana gelen olayları etkili bir şekilde analiz edememekte, problemleri çözümleyememekte ve doğru davranışlarda bulunma konusunda sıkıntı yaşamaktadırlar. Deneyim kazanma gerekliliklerini yerine getirmediği için de bir süre sonra geride kalır, gelişme ve ilerleme kaydedemezler.

Bu atasözü, deneyim kazanmanın, çevreye olan duyarlılığın, gözlem yapabilme ve analiz yeteneğinin önemini vurgulamaktadır. Görgülü olmak, hayatta karşılaşılan zorlukları aşmada büyük bir avantaj sağlar. Deneyimler sayesinde yapılan hataların tekrarlanması önlenebilir ve başarıya giden yolda ilerlenebilir. Dolayısıyla, bu atasözü, deneyim kazanmanın ve gözlem yapmanın kişinin hayatında başarıya giden yolu açan bir gereklilik olduğunu anlatmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu