Akıl Olmayınca Ne Yapsın Sakal ? Ne Demek ? Atasözünün Anlamı Nedir ?
Akıl Olmayınca Ne Yapsın Sakal ? Atasözünün Anlamı;
İnsanoğlu yaşlandıkça tecrübe kazanır, önceki tecrübelerine göre hareket ederek daha doğru kararlar verir ancak bazen sadece deneyim işe yaramaz, akıl ile hareket etmek gerekir. Eğer akıl ile hareket edilmezse sakalların ağarıp, hayatı tecrübe etmiş olmanın hiç bir anlamı olmaz demektir.
Bir insan düşünün yetmiş yaşına gelmiş artık saçı sakalı ağarmış, bu güne kadar bir çok badireler atlatmış, tecrübeler kazanmış…
Normal şartlarda bu kişi hayatında vereceği kararlarda kolay kolay hata yapmaz çünkü tüm kararlarını duygularıyla değil daha önce yaşamış olduğu tecrübeleri sayesinde verir kısaca aklını kullanır. Diyelim ki bu kişi Erzurum’un 5.000 nüfuslu bir ilçesinde ikamet ediyor olsun ve dondurmayı da çok seviyor olsun. Emeklilik günlerinde vakit geçirmek amacıyla kendisine bir dükkan açmak istesin. Şimdi bu kişi dondurmayı çok sevdiği için dondurma kültürünü de biliyor olsun kendisine bu konuda güvendiği için ikamet ettiği Erzurum’un ilçesine dondurma dükkanı açacak olsun şimdi buraya kadar bu kişi hiç aklı ile hareket etti mi ? Sizin yerinize cevap vereyim “hayır” tamamen duygularına yeniş düşerek hareket etti. Diyelim ki dükkanını açtı yılın 9 ayı zaten soğuk olan Erzurum da bir de küçük bir ilçe de açılan dondurma dükkanında zarar etmemesinin imkanı var mı ? Kesinlikle hayır dediğinizi duyar gibiyim. Akıl olmayınca ne yapsın sakal atasözü tam olarak bu anlama gelmektedir. Halbuki bu kişi Erzurum gibi soğuk olan bir bölgede bir de küçük bir ilçede dondurma dükkanı açmanın bir kazanç getirmeyeceğini aklını kullanarak anlaması gerekirdi. Tıpkı bu örnekte olduğu gibi verilecek kararlarda akıl ile hareket etmemenin ne kadar büyük sorunlara neden olacağını anlaşılması gerekir.