Atasözleri

Acıkan doymam (sanır) susayan kanmam sanır ne demek ? atasözünün anlamı nedir ?

Acıkan doymam (sanır) susayan kanmam sanır atasözünün anlamı;

“Açıkan doymam (sanır), susayan kanmam (sanır)” atasözü, insanın temel ihtiyaçlarını gidermeden tam anlamıyla doyuma ve tatmine ulaşamayacağını ifade eder. Atasözü, her bir insanın açlığını bastırmak için yediğinin, susuzluğunu gidermek için içtiğinin, bu şekilde sadece fiziksel açlığın ya da susuzluğun giderildiği anlamına gelmediğini vurgular.

İnsanoğlu fiziksel dürtülerle dominize edilen bir canlı olarak, sürekli olarak belirli arzular ve ihtiyaçlar hisseder. Bunlar genellikle temel ihtiyaçlar olarak bilinir ve açlık, susuzluk gibi biyolojik gereksinimlerin yanı sıra güvenlik, sevgi, ait olma, takdir gibi psikolojik veya sosyal gereksinimleri içerir. Atasözündeki “açıkan doymam (sanır)” kısmı, insanın yemek yemesi ve karnını doyurması durumunda bile, içindeki tatminsizlik hissinin devam edeceğini ifade eder. İnsan, fiziksel açlığını giderirken, diğer ihtiyaçlarının tatmini için de çaba sarf etmek zorundadır.

Benzer şekilde, “susayan kanmam (sanır)” kısmı, susuzluğun giderilmesiyle bile insanın tam anlamıyla tatmin olamayacağını ifade eder. Su içmek, insanı susuzluktan kurtarır, ancak ruhsal ve sosyal düzeydeki gereksinimlerin tatmini için ayrı bir çaba harcamak gerekir.

Bu atasözü, insanın sadece temel fizyolojik gereksinimlerini karşılaması durumunda bile eksik bir tatmin duygusu yaşayacağını vurgulamak için kullanılır. İnsanın tam anlamıyla doyuma ve tatmine ulaşabilmesi için, bedensel, ruhsal ve sosyal ihtiyaçlarının tümünü karşılaması gerekmektedir. Aksi takdirde, boşluk ve eksiklik hissi devam eder ve insanın içsel huzuruna ulaşması zorlaşır.

Sonuç olarak, “Açıkan doymam (sanır), susayan kanmam (sanır)” atasözü, insanın sadece fiziksel gereksinimlerini karşılaması durumunda bile, tam anlamıyla doyuma ve tatmine ulaşamayacağını ifade eder. İnsanoğlunun tüm ihtiyaçlarını karşılaması, bedensel, ruhsal ve sosyal düzeyde tam bir tatmini sağlaması için gerekli olan bir dengeyi bulması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu